•  
    Achteraf betalen
  •  
    Eenvoudig retouneren
  •  
    Thuiswinkel keurmerk
Home / Praktijk meting

Praktijk meting

Akoestische kwaliteit van een ruimte zelf meten

In dit artikel proberen we zo eenvoudig mogelijk handvaten te geven om de akoestische kwaliteit van de ruimte zelf te meten en te beoordelen. Het is een sterk vereenvoudigde werkwijze; experts in akoestiek zullen zeker op- en aanmerkingen hebben. Maar wij denken dat deze werkwijze u wel bijna gratis een indicatie geeft van de akoestische kwaliteit van uw woon- of werkkamer. Of wat voor ruimte het dan ook is.

Nagalmtijd

De nagalmtijd geeft aan hoelang het duurt dat geluid “uitdempt” in een ruimte. In een sportruimte (met veel harde materialen, waar je toch bezig bent, en die geen rust hoeft uit te stralen) mag de nagalmtijd best 1,5 seconden zijn. Maar in de woonkamer waar jij graag muziek luistert of rustig met elkaar wilt praten wil je de nagalmtijd onder de 0,4 seconden. De echo’s zijn dan sneller weg zodat je het originele geluid beer hoort.

Praktisch meten nagalmtijd

Natuurlijk heeft een akoestische expert de beste apparatuur waarmee je supernauwkeurig kan meten. Maar wat kan je doen met spullen die je thuis hebt? We voerden een praktijk meting uit met een bluetooth speaker (Harman Kardon Go, 150 euro; maar elke flinke speaker voldoet als die maar flink hard geluid kan maken in de ruimte die je wilt meten), een Android mobiel (Fairphone 4, maar met een recente Samsung zal het ook prima werken) en de Android app “Room acoustics meter” (dr.J. Gaus) uit de play store van Google. Tot slot; we gaan wel flink lawaai maken dus ons advies is om te zorgen voor gehoorbescherming voor jezelf.

2 mensen praten naast een acoustisch paneel
staande-foto-homepage-2-schilderijen bloemen ijsjes

De meting

Om de nagalmtijd in onze werkkamer van 8m 2 te meten zeten we de speaker in het raamkozijn en legden we de mobiel op een statief van 1m hoog in het midden van de kamer. Zet de geluidsbron dus waar het geluid normaliter vandaan kom en zorg dat de microfoon van de mobiel het geluid kan opvangen op ongeveer de plek waar jij wilt genieten. We verbonden de bluetooth speaker met de mobiel. Het volume vn de speaker zetten we op 80-90% van het maximum. Kies dus een moment waarop je even flink lawaai kan maken, de meting lukt het best als het geluid onprettig hard is, zet dus de gehoorbescherming op. We klikken door naar het “measurement” gedeelte van de app en starten de meting. Je hoort nu twee keer een “sweep” (een lage toon die steeds hoger wordt). Als je klaar bent met de metingen klik dan door naar “Result”. De app geeft onder andere de “EDT” en “T30” waarden als indicatie voor de nagalmijd.

Beoordeling van de meting

Officieel wordt de nagalmtijd weergegeven als T60; dat is de ijd dat het geluid 60 decibel is afgenomen. Maar T60 kan alleen direct gemeten worden met specialistische apparatuur. De app geeft bij “Results / T60 etc” wel onder andere de T30 (tijd waarin het geluid 30 decibel is afgenomen. Theoretisch is dan de T60 tweemaal de T30.

In onze studeerkamer hebben we zo een T30 gemeten van 256 milliseconden (0,256 seconde). De T60 of officiële nagalmtijd T60 is dan dus 2 x 0,256 = 0,512 seconde. Omdat we trots zijn op onze producten wilden we meten wat het effect was van een Akoestic-Home Premium Basic schilderij van 1,3m x 0,9m in deze ruimte. We deden de meting opnieuw en wat blijkt…. De T30 die we daarna meetten was 0,210 seconde dus een T60 nagalmtijd van 0,42 seconde. We hopen dat dit artikel u ook in staat stelt om een eigen meting uit te voeren en de juiste keuze te maken om ook in uw woon- en werkruimten het akoestisch klimaat te verbeteren!