Wat levert verbeterde
akoestiek op?

Door de akoestiek in je huis te verbeteren, verwijder je echo’s en galm. Niet alleen uit je huis, maar uit je leven, waardoor je weer volop kunt genieten van de kleine dingen in het leven.

Het belang van akoestiek in een woonkamer

Betere verstaanbaarheid

Een goede akoestiek zorgt dat je elkaar veel beter verstaat. Je kunt ontspannen een gesprek voeren zonder geluidsoverlast.

Rust en
ontspanning

Akoestische panelen in je woning zorgen voor veel meer wooncomfort. Je huis wordt een plek om te ontspannen en tot rust te komen.

Meer energie

Echo's en galm in je huis kunnen leiden tot vermoeidheid. Een verbeterde akoestiek zorgt voor meer energie en een fitter gevoel.

Verbeterde concentratie

Je bent minder snel afgeleid en je concentratie zal merkbaar verbeteren. Je kunt je veel beter focussen op waar je mee bezig bent.

De oorzaak van echo en galm in huis?

De bouwstijl in Nederland is sinds de jaren 80 ingrijpend veranderd. Vóór die tijd was er voor iedere functie in de woning een aparte ruimte. Je at in de woon- of eetkamer, kookte in de keuken en sliep in een slaapkamer. Maar de behoeften van bewoners veranderden: we wilden een indeling die beter aansloot bij de manier waarop we leven.

We hebben meer sociale contacten tijdens alledaagse activiteiten binnen het gezin. We willen de mogelijkheid om ruimtes in te richten zodat zij aansluiten bij de activiteiten die er plaatsvinden in plaats van andersom. Als gevolg hiervan hebben we tegenwoordig in woningen vaker een ‘open vloerplan’: grote, open ruimtes met strak afgewerkte wanden, vloeren en plafonds.

Ook gebruiken we tegenwoordig hardere materialen en vermijden we zachte materialen. Harde materialen zoals gestucte muren en stenen vloeren absorberen geen geluid. En waar onze grootouders vroeger dikke gordijnen ophingen (die veel geluid absorbeerden) kiezen we nu vaak voor lamellen of rolgordijnen (met veel minder geluidsabsorptie)

Hoewel dat er natuurlijk prachtig uitziet, zorgt dat alles ook voor de nodige uitdagingen. Zeker op het gebied van akoestiek.

Slechte akoestiek is niet alleen in nieuwbouwwoningen een probleem. Ook oudere (heren-)huizen hebben vaak te kampen met galm of echo’s. Zeker wanneer een woning hoge plafonds heeft en je de wanden niet voorziet van behang, kan geluid blijven weerkaatsen in de huiskamer of de hal.

De gevolgen van slechte akoestiek

Geluid is overal om ons heen en op zich is dat geen probleem. Alleen wanneer het geluid in jouw woonkamer maar blijft weerkaatsen tegen de muren, plafonds en vloer heeft dat grote gevolgen.

Misschien kun je bijvoorbeeld niet meer genieten van een film of goede muziek. Of gesprekken vragen veel van je concentratievermogen. Dat zorgt ervoor dat je in je huis niet meer tot rust komt en ’s avonds moe in bed ploft. Je lichaam ervaart onnodig stress en maakt daardoor extra hormomen aan (cortisol). Op de lange termijn kan dit resulteren in gezondheidsklachten, want een verhoogd cortisolgehalte is één van de oorzaken van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

De oplossing: akoestiek verbeteren

Slechte akoestiek is dus een allesbehalve ‘onschuldig’ ongemak. Door de akoestiek in je woning te verbeteren, kun je de effecten al snel merken. Zo mag je verwachten dat:

Je wooncomfort groeit en je vermoeidheid zal afnemen wanneer je de akoestiek in je woning verbetert.

Eenvoudige oplossing

Nu kun je de akoestiek verbeteren door bijvoorbeeld vloerbedekking te nemen in plaats van een harde vloer en je muren te behangen. Dat heeft echter grote gevolgen voor de sfeer en uitstraling van je woonkamer. Wil je daar geen concessies aan doen, dan zijn akoestische schilderijen of akoestische plafondpanelen een perfecte oplossing voor jou!

Akoestische schilderijen van Acoustic Home:

Akoestische panelen bestellen?

Dat kan in vijf eenvoudige stappen:

Bereken hoeveel m² akoestisch paneel je nodig hebt.

Beslis welke panelen je wilt gebruiken: rechthoekig paneel, hexagon akoestisch paneel of plafondpaneel.

Selecteer het aantal panelen dat je nodig hebt.

Upload je eigen foto of kies een design uit onze uitgebreide collectie.

Binnen 4 dagen ontvang je jouw panelen inclusief montageset en handleiding.