De oorzaak van echo en galm in huis?
De bouwstijl in Nederland is sinds de jaren 80 ingrijpend veranderd. Vóór die tijd was er voor iedere functie in de woning een aparte ruimte. Je at in de woon- of eetkamer, kookte in de keuken en sliep in een slaapkamer. Maar de behoeften van bewoners veranderden: we wilden een indeling die beter aansloot bij de manier waarop we leven.
We hebben meer sociale contacten tijdens alledaagse activiteiten binnen het gezin. We willen de mogelijkheid om ruimtes in te richten zodat zij aansluiten bij de activiteiten die er plaatsvinden in plaats van andersom. Als gevolg hiervan hebben we tegenwoordig in woningen vaker een ‘open vloerplan’: grote, open ruimtes met strak afgewerkte wanden, vloeren en plafonds.
Ook gebruiken we tegenwoordig hardere materialen en vermijden we zachte materialen. Harde materialen zoals gestucte muren en stenen vloeren absorberen geen geluid. En waar onze grootouders vroeger dikke gordijnen ophingen (die veel geluid absorbeerden) kiezen we nu vaak voor lamellen of rolgordijnen (met veel minder geluidsabsorptie)
Hoewel dat er natuurlijk prachtig uitziet, zorgt dat alles ook voor de nodige uitdagingen. Zeker op het gebied van akoestiek.
Slechte akoestiek is niet alleen in nieuwbouwwoningen een probleem. Ook oudere (heren-)huizen hebben vaak te kampen met galm of echo’s. Zeker wanneer een woning hoge plafonds heeft en je de wanden niet voorziet van behang, kan geluid blijven weerkaatsen in de huiskamer of de hal.